Det er en del af Morgencaféens DNA at være fødselshjælper for projekter til gavn for hjemløse og andre udsatte grupper. Igennem årene har holdet af frivillige været med til at udvikle og nytænke projekter til gavn for socialt udsatte. I skrivende stund er vores projekter følgende: Sundhedsrummet, Hjælperiet, Bindeleddet, Retshjælp, Findstyrken.nu, GørenforskelNU, Hjemløsespillet, Festivalindsamling, og Gravplads for Gadens Folk.
Sundhedsrummet er en forebyggende sundhedsindsats, der fungerer som tilbud under Morgencafé for Hjemløse. Sundhedsrummet er bemandet med et team af frivillige læger, fysioterapeuter og sygeplejersker, som alle fungerer som sundhedsfaglige socialrådgivere og tager hånd om, at de socialt udsatte på et tidligt tidspunkt i sygdomsforløbet bliver sluset ind i det etablerede system.
Hjælperiet er en tøjbutik, hvor hjemløse og socialt udsatte kan handle gratis. Butikken fungerer som et tilbud under Morgencafé for Hjemløse. Hjælperiet har et bredt udvalg af tøj, sko, soveposer, hundemad, gamle mobiltelefoner samt andre basale fornødenheder såsom personlig hygiejne. Hjælperiets filosofi er, at selv om man er hjemløs, har man krav på at have ordentligt og rent tøj.
En gang om ugen kommer Frelsens Hærs gælds- og retshjælp forbi Morgencafé for Hjemløse. Som hjemløs oplever man meget på gaden, man ser mange ting og der kan opstå mange kontroverser. Problemer med økonomien er også et velkendt problem blandt gadens hjemløse. Det er derfor oftest økonomiske spørgsmål eller politisager, der behandles i Morgencaféens lokaler.
Projekt Bindeleddet hjælper unge hjemløse i den svære overgang fra gade til hjem. Fagligt stærke, frivillige mentorer styrker den unges tro på sig selv og skaber nye positive netværk. Forhindringer bliver identificeret, de færdigheder, der kræves for at klare sig i eget hjem, bliver styrket, og den unge bliver hjulpet til at hjælpe sig selv.
Hvert eneste år efterlader landets festivalgæster soveposer, liggeunderlag og andet ”skrald” på festivalernes campingområder. Ting, der ikke er brug for, når musikken er stoppet, men som kan spille en afgørende rolle for gadens hjemløse. Giv Din Hånd har de seneste år indsamlet soveposer på festivaler i Danmark og distribueret dem videre til hjemløseorganisationer i landets største byer. De indsamlede sager har en enorm værdi for gadens folk i vinterhalvåret.
Morgencaféen tilbyder nu igen et særligt projekt for Grønlandske kvinder, hvor deltagerne gennem mentor-støtte får nogle enkle redskaber til at tænke og handle i nye baner.
Mange grønlandske kvinder oplever forskellige udfordringer i en dagligdag, der er meget anderledes her i Danmark end den, de kender fra Grønland. Målet med Find Styrken er at skabe øget bevidsthed hos kvinderne om deres mulighed for at opbygge stærkere tilværelseskompetencer og gennem etablering af varige netværk sikre en fremtidig positiv udvikling for den enkelte deltager.
Projektleder Løkke Munk Kirkegaard samler en gruppe med maks. fem deltagere. Indtil videre hver tirsdag – og evt. med udvidelse af en ny gruppe hver torsdag. Kom og få en snak med Løkke og en dejlig frokost inden vi starter i gruppen kl. 12.15 i Morgencaféen.
GørenforskelNU er et team af behandlere, der har samlet sig om ét mål – at øge livskvaliteten blandt de hjemløse i Danmark. Som behandlingsteam tilbyder de frivilligt at behandle hjemløse for de samme fysiske gener, som vi alle oplever i hverdagen. Det handler om at hjælpe mennesker, der ikke har ressourcerne til at få hjælp andre steder. Det handler om at gøre en forskel med de kvalifikationer, de har, hvor der er brug for det.
GørenforskelNU samarbejder med Morgencafé for Hjemløse, så de hjemløse kan behandles der, hvor de har vante rammer.
Hjemløsespillet er et læringsbrætspil, der giver folkeskoleelever et indblik i livet som hjemløs. Når man spiller spillet, får man indblik i de udfordringer, der opstår, når man lever på gaden. Spillerne bliver stillet over for en lang række dilemmaer, som hjemløse kommer ud for i dagligdagen, og deres valg har konsekvenser.
Spillet er målrettet skoleklasserne og samfundsfagstimerne, men kan også spilles i hjemmet. Spillet har været under udvikling i lang tid, og begyndte som et fem minutters rollespil, hvor man selv skulle agere brik i spillet. Rollespillet blev udviklet i forbindelse med Giv Din Hånds tilstedeværelse på Roskilde Festival i 2011.
Projektet blev i 2013 skabt i samarbejde mellem foreningen Giv Din Hånd, Københavns Domkirke/Vor Frue Kirke, kunstneren Leif Sylvester, Himmelblåfonden samt Københavns Kommune. Gravpladsen ligger på et areal på 75 kvm på Assistens Kirkegård i København.
Om projektet siger Michael Espensen, initiativtager og daglig leder: “Mens de lever, er gadens folk ofte alene og har ikke så mange relationer til deres familie. Til gengæld har de et tilhørsforhold til andre, der lever på gaden. Det er derfor fantastisk, at de nu får deres eget sted, hvor de både kan blive begravet samt mødes og mindes deres kammerater.”